У нинішніх умовах господарювання хімічні засоби захисту рослин користуються значним попитом. Тепер щоб отримати високий урожай, а в деяких випадках, навіть мінімальний, без пестицидів не обійтись. Посівам загрожують шкідники, хвороби і значної шкоди завдають бур'яни. Злісні рослини-шкідники перешкоджають належному вегетаційному розвитку культури, швидко поширюються на посівних площах і як наслідок значно знижують урожайні показники. Таким чином, щоб ефективно очистити посіви від бур'янів агрономи застосовують перевірені препарати – гербіциди. Завдяки цим пестицидам можна знищити навіть злісні рослини-шкідники, і при цьому не завдати шкоди культурі.

Головною відмінністю гербіцидів від інших ЗЗР вважається високий рівень фітотоксичності, який проявляється стійкістю рослини до препаратів. У їх складі – органічні й неогранічні з'єднання, які швидко надходять в тканини бур'яна через листовий апарат або корінь. Таким чином, діючі речовини блокують синтез амінокислот і зупиняють процес вегетації. Як це відбувається розглянемо на прикладі десяти популярних гербіцидів.

Гліф БТ

Сучасний препарат Гліф БТ бере участь у процесі пригнічення білкового синтезу на клітинному рівні, що спричинює уповільнення функціонування хлорофілу, і в результаті викликає загибель рослини.

Принцип дії

У складі пестициду є прилипач, який всмоктується через наземну частину і просувається до кореня. Швидкість дії гербіциду залежить від кліматичних умов, стану і виду рослини-шкідника, а також від норми внесення робочого розчину. В результаті застосування препарату відбувається пожовтіння бур'янів, в'янення листя і протягом 10-20 днів настає його загибель.

Як застосовувати

Щоб отримати кращий результат, гербіцид рекомендується вносити в інтенсивній фазі розвитку рослини-шкідника при відповідних кліматичних умовах.
Сприятливий час для обприскування визначається відповідно стадії розвитку бур'янів:

  • багаторічні дводольні – фаза розетки, висота – 10-20 см;
  • однорічні дводольні – фаза 2-3 справжні листа;
  • багаторічні злакові – фаза 4-5 листа, висота – 10-15 см;
  • однорічні злакові – фаза лист від 5 см;

Боротьбу з осотом слід починати з висоти рослини – 10-20 см (норма використання розчину – 5-6 літр на 1 гектар). Гербіцид проти пирію (10-12 см), а також гумаю (15-20 см) необхідно використовувати в нормі 4-5 л/га. Щоб очистити посіви від берізки (10-12 см) необхідно застосовувати 6-8 літрів на гектар готової суміші. Гірчак обприскують при стеблуванні в нормі – 6 л/га.

Торнадо

Торнадо демонструє ефективну дію в боротьбі з великою кількістю бур'янів як дводольних, так і злакових.

Принцип дії

При обприскуванні активна речовина гербіциду поширюється по тканинах рослини-шкідника і просувається до кореневої системи, вражає точки росту, що провокує втрату вегетоздатності бур'янів. Під дією препарату відбувається блокування синтезу ароматичних амінокислот.

Як застосовувати

Торнадо розводять в 3 л води, отриманою сумішшю можна обробити 100 кв. м. Користуватися готовим розчином бажано в ранкові або вечірні години, коли не має сонця. Плодові, виноградники, цитрусові та картоплю рекомендується обприскувати в нормі 25-50 мл препарату на 3 літри води. Щоб обробити газонну траву та ділянки для посіву різних культур необхідно розчинити 50-75 мл гербіцида в 3-х літрах води.

Зенкор

Системний препарат Зенкор створений захистити посіви сої, а також овочі й плодові дерева. Це надійний засіб від бур'янів (злакових і дводольних).

Принцип дії

Після проникнення в кореневу і наземну системи активна речовина концентрується в ростовій точці, й в результаті – уповільнює розвиток бур'яну. Гербіцид впливає на клітини рослини-шкідника. Активна речовина, після проникнення в тканини рослини, затримує клітинний поділ, крім того порушується білковий і ліпідний обмін, що призводить до загибелі бур'яну.

Як застосовувати

Знаючи механічний ґрунтовий склад, необхідно коригувати норму використання гербіциду Зенкор. У середньому вона становить 0,5-1,4 кг/га. Максимальну дозу гербіциду використовують на важких ґрунтах, мінімальну – на легких, піщані (вміст гумусу – менше 1%) не рекомендується обробляти гербіцидом Зенкор. Для кращого результату внесення потрібно проводити, коли температура повітря становить 10 °С-24 °С, а швидкість вітру до 5 м/с. Норма внесення робочого розчину 200-300 літрів на гектар.

Напалм

Напалм – системний препарат суцільної дії проти бур'янів із високим спектром використання. Він застосовується в будь-якій фазі розвитку рослини-шкідника.

Принцип дії

Ефективний засіб для видалення бур'янів – гербіцид Напалм, діюча речовина якого, потрапляючи на листя, проходить судинною системою по всьому бур'яну, і доходить до кореневої системи. На 3-4 день помітний хлороз (жовтий, потім бурий колір листя), через 5-10 днів рослина-шкідник гине.

Як застосовувати

Обробка молодих бур'янів відбувається в період активного росту при відсутності вітру. Препарат розводиться у 3-4 літрах води, і отриманим розчином можна обробити 100 кв. м. Хороший результат від пестициду досягається, коли середньодобова температура повітря знаходиться в межах 12-30 °С, при відсутності опадів (4-5 години) після внесення.
Існує необхідність вносити гербіцид за 5-6 днів до передпосівної культивації і перед висадкою рослин.

Прима

Універсальний Прима гербіцид – надійний засіб для знищення бур'янів, захищає кукурудзу та інші зернові культури в післясходовому періоді. Ефективно очищає посіви від дводольних бур'янів одного року і в тому числі бореться з багаторічними рослинами-шкідниками.

Принцип дії

Діє препарат на основі комбінації двох головних компонентів із різними механізмами впливу. Перший – флорасулам (клас тріазолпіримідинів) блокує амінокислотний синтез. Амінопіралід знищує гормон росту і впливає на швидкість проникнення рідини в клітини рослини. Прекрасно проявляє себе на будь-якому ґрунті, не залежно від кліматичних умов. Діє на 160 видів рослин-шкідників.

Як застосовувати

Щоб досягти максимального ефекту, потрібно використовувати препарат при температурі від + 5 °С до +25 °С, а також важливо звернути увагу на фазу розвитку рослини-шкідника і різновид культури. Наносять гербіцидний розчин на всю наземну частину з допомогою щілинного розпилювача на середньому режимі, при нормі внесення – 150-400 л/га.

Раундап Макс

Один із інноваційних і безпечних ЗЗР проти бур'янів. Пестицид ефективно знищує однодольні, корнепаросткові й дводольні рослини-шкідники. Захищає посіви сої, ріпаку, картоплі, цукрових буряків, сорго та льону.

Принцип дії

Проникнення пестициду в клітини бур'яну здійснюється за технологією ТранСорб: активна речовина (гліфосат) через шар воску на листках потрапляє в тканини рослини-шкідника. За першу годину після внесення коренева система поглинає 75% компонентів розчину. Препарат повністю всмоктується за чотири, максимум шість годин. Через 7 днів після внесення гербіциду бур'ян жовтіє і в'яне. А через 3-4 тижні рослина-шкідник гине.

Як застосовувати

Гербіцид рекомендовано використовувати коли температура повітря знаходиться в діапазоні від 5 °С до 25 °С в безвітряну погоду. Обов'язково застосовувати гербіцид у допосівний і післязбиральний період, щоб підготуватися до наступного сезону. Рекомендовані норми внесення під плодові дерева, виноградник і цитрусові – 3 л препарату на 200 л води. Ґрунт під картоплю слід обприскувати за два (максимум п'ять) днів до сходів, для розчину слід брати 1,5 л гербіциду на 100 л води, а норма внесення – 200 л/га. На ґрунт із подальшим посівом олійних і баштанних культур, а також овочів, слід після збирання урожаю вносити Раундап Макс. Як застосовувати, щоб очистити посів від бур'янів одного року? Потрібно розбавити 3 л препарату в 200 л води, від багаторічних – 3 л пестициду на 300 л води.

Ураган Форте

Це один із найбільш ефективних препаратів від бур'янів. Його застосовують на дачних ділянках, на промислових об'єктах, у лісовому господарстві. Сад, виноградник, пар також обробляють Ураганом Форте.

Принцип дії

Активний компонент після проникнення через листовий апарат, моментально надходить в усі тканини бур'яну, досягаючи кореня. Протягом трьох днів (максимум 5) під дією гліфосату рослина-шкідник жовтіє, висихає і протягом 2-3 тижнів гине і більше не відростає.

Як застосовувати

Обробку препаратом бажано проводити в теплу погоду в досходовий і післязбиральний періоди в активну фазу росту рослини-шкідника, використовуючи обприскувач у режимі середніх крапель. Яка норма внесення гербіциду Ураган Форте? На 1 гектар для овочів норма становить 1,5 л (максимум 2 л), для чагарників – 2-4 л, для зернових культур, соняшнику та хмелю – 2-4 л. Ефективний на ділянках несільськогосподарського призначення (норма – 2-4 л/га). Внесення гербіциду для наземного обприскування становить 150-200 л/га, авіаційного – 50-70 л/га.

Геліос

Сучасний гербіцид Геліос системно впливає на багато однорічних та багаторічних видів бур'янів. Крім застосування на ґрунтах призначених під посів, використовується і на ділянках несільськогосподарського призначення. Це універсальний гербіцид від пирію.

Принцип дії

Активна речовина пестициду пригнічує амінокислотний і хлорофільний синтез в клітинах бур'яну. Компонент, потрапляючи на наземну частину рослини, проникає в клітини і надходить у кореневу частину, це викликає загибель рослини-шкідника. Хлороз у однорічних бур'янів настає протягом 2-5 діб, а через 5-12 діб вони гинуть. Багаторічні рослини-шкідники остаточно зупиняють вегетацію протягом 14-21 дня.

Як застосовувати

Одноразове внесення здійснюють за 12-14 днів перед культивацією ґрунту. Пестицидом слід обприскувати бур'яни, які активно розвиваються при сухій погоді й за 6 годин до початку дощу. Рекомендований температурний діапазон – вище 13 °С, але не вище 25 °С. Гербіцид Геліос потрібно застосовувати подалі від культурних посівів, дерев, а також чагарників. Норма внесення робочого розчину – від 100 до 300 л/га.

Нейтрин БТ

Післясходовий пестицид розроблено щоб контролювати злакові (однорічні та багаторічні) бур'яни. Захищає овочі, олійні та бобові культури. Це надійний гербіцид від пирію.

Принцип дії

Активна речовина по вегетуючих частинах рослини просувається до ростової точки, де відбувається порушення синтезу жирних кислот, тим самим викликаєзагибель бур'янів.

Як застосовувати

Вносити гербицид Нейтрин БТ на злакові рослини-шкідники одного року (2-4 листки) рекомендовано в нормі від 0,6 до 0,8 л/га. Щоб позбавити посів від злакових багаторічних бур'янів, висотою 10-15 см варто використовувати норму 1,1 л/га +/- 100 мл/га.

Тітус

Механізм дії післясходового гербіциду Тітус вбереже площі з картоплею, кукурудзою і томатами від злісних бур'янів. Він бореться з великою кількістю злакових, а також знищує дводольні рослини-шкідники одного року.

Принцип дії

Пестицид наносять на листовий апарат бур’яну. Активна речовина просувається до точки росту, де і відбувається блокування ферменту ацетолактатсинтази. Компонент препарату є незамінним при синтезі амінокислот. Під впливом гербіциду впродовж кількох годин блокується отримання бур'янами корисних речовин і вологи. Рослини-шкідники припиняють ріст, і не конкурують з культурою.

Як застосовувати

Щоб визначитися з найкращим часом обробки, слід звертати увагу на кількість листків рослини або його висоту. Площа з картоплею, висота якої становить 5-20 см, обприскується від злакових бур'янів у нормі 50 грам на гектар. Злакові одного року обробляють, коли на рослині є від одного до чотирьох листків, а багаторічні злакові – коли висота становить 10-15 см. Якщо відсутні багаторічні й перерослі однорічні рослини-шкідники, допускається використання гербіциду в нормі 40 грам на гектар. При цьому кількість внесення робочого розчину – 150 л/га або в 2 рази більше. Тітус потрібно застосовувати з прилипачем, щоб поліпшити змочування рослин-шкідників і забезпечити кращий захисний ефект.

Гербіциди та їх застосування

Представлені препарати від бур'янів користуються значним попитом у вітчизняних аграріїв. Їх результат дії – відмінний доказ ефективності в полі. Гербіциди від бур'янів – надійні засоби захисту посівів на тривалий період. Повне знищення шкідливої рослинності передбачає дотримання детальної інструкції по застосуванню. Тому гербіциди, види яких представлені вище потрібно використовувати відповідно до рекомендацій від виробника. Так як для повної їх загибелі в деяких ситуаціях необхідно застосовувати препарат дворазово. А щоб остаточно позбутися багаторічних бур'янів та в інших критичних випадках, використовують гербіциди суцільної дії (опис потрібно уважно вивчити, так як можливий негативний вплив на культурні рослини).

Як видно з добірки ТОП 10, кожен препарат складається з унікальної комбінації діючих компонентів, які ефективно впливають тільки на певні культури і бур'яни. Найкращі гербіциди (купити можна на нашому сайті) ті, діючі речовини яких не зашкодять посівам, а ефективно знищать всі види злісних рослин. Механізм дії на бур'ян теж має свої відмінності між представленими препаратами. До того ж потрібно звертати особливу увагу на норму внесення та інші обмеження під час використання. Гербіциди – кращі препарати в боротьбі з бур'янистою рослинністю, які допоможуть отримати високий урожай.