Соняшник зарекомендував себе як стратегічна культура в українському агробізнесі, демонструючи стабільну прибутковість не зважаючи на погодно-кліматичні зміни та економічні негаразди. Та попри це цінові гойдалки на ринку олійних культур змушують аграріїв розробляти власні бізнес-стратегії на основі інтенсифікації технологій виробництва та вигідних шляхів реалізації продукції.
 
Наша країна знаходиться на одній із лідируючих позицій щодо виробництва й експорту соняшнику. Такий високий результат та міжнародне визнання вдалося отримати завдяки стабільному розвитку галузі, а саме через постійне нарощування потужностей по виробництву та переробці, а також за рахунок налагодження зовнішніх каналів реалізації. Такі умови сформували на вітчизняному ринку насіння соняшнику досить вигідну закупівельну вартість.

Фактори, що впливають на ціни соняшнику в Україні

В Україні тільки розпочалась збиральна кампанія по соняшнику. Однак більшість переробних заводів визначалися зі стартовим ціновим діапазоном – від 9100 до 10300 грн/т. Дане значення нижче від минулорічного за такий же період 2018 року на 7-10%.
Закупівельні ціни на соняшникзнижуються через зміцнення курсу гривні відносно долара. Так, у нинішньому році вартість національної валюти становить 25,1-25,15 грн/$ порівняно з 27,7-27,8 грн/$ у серпні 2018 року. Курс гривні зменшився, тому і ціна на соняшник (Україна) сьогодніне збільшилась.
Вартість даної олійної культури формується під впливом міжнародної торгівлі. Так як наша країна експортує закордон значний обсяг, то і ціни на соняшник в Україні сьогодніє експортними та залежить від світової кон’юнктури. Відтак, оскільки зменшується вартість на соняшникову олію на міжнародному ринку, то відповідно дешевшає і насіння.
Отже, ключові фактори, що впливають на динаміку цін на соняшник в Україні– світова кон’юнктура, співвідношення попит/пропозиція та курсові коливання.

Урожай вітчизняних сільгоспвиробників

Значний урожай олійної культури роком раніше тільки підтвердив визнаний статус культури в структурі виробництва. Згідно з даними Державної служби статистики, він досяг рівня 14,2 млн т, що майже еквівалентно рекордному показнику 2016 року. Валовий збір соняшнику в Україні порівняно з 2017 роком зріс на 15,7%. У нинішньому сезоні погодні умови були максимально прийнятними, що сприятиме одержанню врожайності, близької до рекордного значення. У такому разі в цьому сезоні валовий збір соняшнику може становити близько 15 млн т.
Проте високий урожай даної олійної культури за ринковими законами формує надлишок пропозиції, що не може не змінити графік цін на соняшник в Україні. Так, вартість тони насіння за високої пропозиції може суттєво зменшитись на період із таким мікроекономічним співвідношенням. Тож, як показує моніторинг цін на соняшник (Україна)за законами економіки та перевіреними щорічними прогнозами чекати високої ціни за значного валового виробництва олійної культури не варто. Проте, як свідчить досвід виробників, вихід у такому разі – за можливості очікування зниження пропозиції. Адже відомо, що навесні ціна може приємно здивувати.  
Аграрії вже почали збирати дану олійну культуру, тому її вартість почала знижуватися. Крім того, як показує прогноз цін на соняшник в 2019 році в Україні, на його значення здійснює тиск очікування високого врожаю.

Швидкість виходу на ринок

Під час збиральної кампанії на деяке просідання цін, навіть несуттєве, сільгоспвиробники реагують як на звичне сезонне явище. Тому зниження вартості соняшнику за період з вересня по жовтень не виявляється несподіванкою для ринку. Звісно, за наявних можливостей аграрії приймають рішення з приводу продажу насіння. Деяким необхідні обігові кошти, тому вони швидко збувають товар. Інші – мають потужності для зберігання, і можуть притримати насіння соняшнику до вигідного періоду. Аграрії також застосовують комбінований спосіб збуту – частину продають відразу після збирання, а щоб реалізувати іншу частину – чекають кращого часу.
Тому швидкість виходу на ринок залежить, по-перше, від можливостей господарства. По-друге, виробники проводять моніторинг цін на соняшник, та не поспішають реалізувати врожай із поля.

Кліматичні умови

На території нашої держави дану олійну культуру вирощують в усіх регіонах, проте найбільші площі зосереджено в центральних та південних областях. Завдяки наявності сприятливих для вирощування соняшнику погодно-кліматичних умов, Україна має великий потенціал нарощування виробництва й обсягів експортних продажів. Внутрішня пропозиція насіння даної культури досягає високого світового значення, та дозволяє стати Україні провідним гравцем на міжнародній арені. А подальші кліматичні зміни тільки сприяють розширенню площ під соняшником.

Конкуруючі пропозиції на соняшник

На вітчизняному ринку висока конкуренція між виробниками даної олійної культури. Рентабельне виробництво соняшнику, дозволяє утримувати загальну врожайність на стабільно високому рівні. Привабливі реалізаційні ціни спровокували активність пропозицій із продажу культури. Крім того, на ринку збільшилася кількість пропозицій з постачання олії, що впливає на подальше зниження вартості. Експерти вважають, що підтримуючим фактором, який стримує низхідну динаміку цінна соняшник, виступає конкуренція між переробниками за сировину на внутрішньому ринку. Тому щоб залишатись конкурентоспроможним у даному секторі, потрібно удосконалювати технологію на всіх етапах розвитку бізнесу та, зокрема, оптимізувати витрати галузі. Купити насіння соняшника можна за вигідними цінами на нашому сайті.

Динаміка ринку в порівнянні з 2017-2019 роком

Обсяги виробництва соняшнику зростають з року в рік, проте в нинішньому сезоні спостерігається незначне зниження площ під даною культурою. Рекордне значення по урожайності було зафіксовано в 2016 році, та прогнози експертів втішають таким же рівнем і в 2019 році. Значна частина соняшнику переробляється на олію, виробництво якої в динаміці досягає високих показників світового рівня.

Аналіз олійного ринку за 2017-2019

За останні 10 років Україна перемістилася на лідируюче місце на світовому ринку за величиною виробництва соняшникової олії. В 2017 році вітчизняні переробники виробили 5,9 млн т олії, у 2018 році – 4,7 млн т. Із початку вересня 2018 року по серпень 2019 року виробництво продукції збільшилося на 10% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і становить понад 1,9 млн т.
Наша країна займає лідируючі позиції з експорту соняшникової олії на зовнішні ринки. Такий високий результат вдалося отримати за рахунок розвитку галузі та постійного нарощування потужностей по переробці.

Порівняння кількості посівів у 2019 році з 2017/2018

Тенденція зростання посівних площ олійної культури у нинішньому сезоні змінилась. Так, навесні 2019 року посіяно на 0,4 млн гектар менше, ніж у 2018 році. У 2019/20 МР площа під соняшником становить 5,8 млн га. У тому числі сільськогосподарські підприємства посіяли 4,7 млн га, населення – 1,1 млн га. Проти 2017 року в нинішньому сезоні посівна площа соняшнику нижча на 0,3 млн га. Експерти пояснюють таку ситуацію змінами у товарній структурі виробництва. Так, у 2018 році було засіяно більшу кількість гектар під озимими культурами (їх насіння купити можна на нашому сайті).
Не зважаючи на таку тенденцію, прогноз ціни на соняшник в Україні у 2019 року позитивний, експерти вважають, що в цьому сезоні є всі шанси отримати рекордну врожайність.

Тенденції нинішнього сезону для соняшнику в Україні

Останній десяток років головна тенденція на українському олійному ринку – це стабільне збільшення пропозиції. Олійний вітчизняний комплекс рухається у цьому напрямку – зростає внутрішнє виробництво олійних культур, у тому числі й соняшнику. Експерти прогнозують, що в Україні збільшаться обсяги виробництва та експорту соняшникової олій. Проте це може вплинути на динаміку цін на соняшник, та відповідно знизити рентабельність виробництва.

Стан ринку

У структурі виробництва олійних культур в Україні соняшник займає провідне місце, адже за останні роки рентабельність виробництва не падає нижче, ніж 50%, проте відбувається незначне зниження даного показника в динаміці. З року в рік вартість виробництва збільшується, проте попит на міжнародному ринку і пізнаваність вітчизняного бренду соняшникової олії компенсують виробничі витрати, саме тому культура не втрачає лідируючі позиції.

Тенденції

Прогнози експертів щодо очікуваного врожаю розділились. Частина прогнозує зменшення до 14 млн т, інша – збільшення до 15 млн т. Проте такі коливання на зменшення чи збільшення не суттєві, щоб здійснити вплив на ринок. Цьогорічне зниження посівних площ також не змінить ситуацію в даному секторі, та незважаючи на це, виробники будуть продовжувати сіяти соняшник на цьому ж рівні, адже ризик збитковості менший, порівняно з іншими олійними культурами.
У цьому сезоні експерти також не прогнозують суттєвих змін щодо вітчизняних обсягів виробництва олії. Її частка на світовому ринку досить значна, і сподіваємось, що Україна збереже лідерство не тільки в нинішньому сезоні, а й на достатньо тривалий період.

Перспективи ринку

Головні переваги олійної на аграрному ринку – стабільний та високий попит на культуру та порівняно високі внутрішні ціни. Відносна стабільність і незначні коливання ринкової вартості соняшнику протягом року однозначно виступають мотивуючим чинником і дають чіткий сигнал щодо майбутніх перспектив його вирощування. В Україні попит на дану олійну культуру надалі збільшуватиметься у відповідь на зростання переробних потужностей.
 
Останніми роками соняшник не втрачає одну з найбільш затребуваних позицій серед інших культур. Така ситуація зрозуміла: високий попит переробників, які націлені забезпечити імпортерів вітчизняною соняшниковою олією. Хоч рентабельність галузі є не такою є стабільною, як хотілося б аграрія, виробництво соняшнику продовжує залишатися вигідним бізнесом.