Насіневий прихованохоботник. Причини ураження, прояви, методи боротьби

Насіневий прихованохоботник. Причини ураження, прояви, методи боротьби

"Аграрна Платформа" ідентифікувала насіннєвого прихованохоботника як ключового шкідника, що завдає шкоди таким культурам як капуста, редис, ріпак, турнепс (кормова ріпа), дикоросла капуста та інші.

Зовнішній вигляд:

Насіннєвий прихованохоботник є жуком розміром 2,2-3,0 мм, чорного кольору, покритий світлими лусочками та волосками, з тонкою головотрубкою, що підігнута під груди. Яйця цього виду мають розмір 0,5 мм, округло-овальні, білі та блискучі. Личинка має довжину до 4 мм, біла, дещо зігнута, з бурою головою і без ніг. Лялечка має довжину 2,5 мм та світло-жовтий колір.

Насіннєвий довгоносик ріпаку, також відомий як насіннєвий прихованохоботник, поширений у широкому географічному діапазоні, який включає Європу, Малу Азію та Північну Америку. Цей вид зустрічається в європейській частині постсовєтських держав, від Кавказу до Балтії і Карелії, а в Україні має повсюдне поширення. Жуки перезимовують у поверхневому шарі ґрунту чи під рослинними рештками, активізуючись у квітні, коли середньодобова температура повітря сягає 7-8 °С. Вони спочатку живляться на сходах хрестоцвітих бур'янів, як-от хрінниця та дика редька, перш ніж перейти до хрестоцвітих культур, таких як ріпак та капуста, створюючи невеликі отвори на різних частинах рослин.

Протягом 10-15 днів жуки спаровуються, а у травні—на початку червня самка відкладає від одного до двох яєць у молодих стручках, продовжуючи відкладання яєць протягом 20-30 днів, з плодючістю 30-50 яєць. Личинки вилуплюються через 7-10 днів і харчуються молодими насінинами, ззовні їх обгризаючи або вгризаючись усередину, кожна личинка за період розвитку може пошкодити 6-9 насінин. Зовнішньо уражені стручки майже не відрізняються від здорових. Через 25-30 днів личинки завершують свій розвиток, прогризають отвори у стінках стручків, падають на ґрунт і заляльковуються на глибині 2-4 см. У липні з'являються жуки нового покоління, які харчуються капустяними бур'янами, а восени перелітають до місць зимівлі. Вид розвивається одне покоління на рік.

Чисельність насіннєвого прихованохоботника регулюється за допомогою паразитів, таких як Aneuclis melanarius Hobmgr., Triaspis obscurellus Nees., Diospilus morosus Reinh., та D. capito Nees. (Hymenoptera: Braconidae).

Заходи захисту включають дотримання просторової ізоляції при розміщенні насінників на відстані від 500 м до 1 км, знищення бур'янів з родини капустяних, глибока зяблева оранка полів, що були зайняті насінниками, та розпушування ґрунту в період масового заляльковування личинок. При заселенні 10% рослин і чисельності 2-3 жуки на одну рослину в період утворення бутонів рекомендується обробка рослин інсектицидами таких як: Воліам Флексі, Грінфорт Циперметрин, Грінфорт ХЦ 500, Грінфорт ІЛ 200, Дантоп та інші для зниження чисельності шкідників та захисту врожаю. 

На сайті компанії "Аграрна Платформа" ви можете прямо зараз знайти безліч гідних вашої уваги, перевірених препаратів, а наші менеджери оперативно з вами зв'яжуться та проконсультують.

Вибір буде залежати тільки від інтересів та бажань самого замовника. Починайте активно боротися зі шкідником.

Інформаційне повідомлення
Посилання скопійоване в буфер обміну
(5)
(5)