Піренофороз пшениці: симптоми, розвиток та захист

Піренофороз пшениці: симптоми, розвиток та захист

Компанія "Аграрна Платформа" щороку проводить досліди у різних кліматичних умовах на території України. Понад 100 ділянок та більше 1000 комбінацій по технології вирощування, відслідковуючи резистентність шкідників, хвороб та бурянів, які щороку змінюють свою адаптивність. Аналізуємо та обираємо найкраще співвідношення сорту, гібриду та агро-технологій.

Наші спеціалісти виявили, що хвороби пшениці, які мають грибне походження, є однією з головних причин втрат врожаю. Піренофороз викликаний Рyrenophora tritici-repentis, останнім часом, став особливо поширеним та відрізняється своєю агресивністю. Хвороба часто плутається з іншими захворюваннями на ранніх стадіях, але з часом проявляє всі ознаки гельмінтоспоріозу, знищуючи листковий апарат пшениці.

Розвиток цієї хвороби не знає обмежень. Зокрема, при температурі повітря близько +10℃ відбувається активізація збудника. Візуально виявити піренофороз можна під час фази виходу пшениці в трубку.

Піренофороз може швидко прогресувати в посушливі умови (протягом тижня), або поширюватися повільніше за достатньої вологості (протягом кількох тижнів). Для боротьби з цією хворобою традиційні триазольні фунгіциди можуть бути неефективними. Замість цього, ефективнішим рішенням є використання фунгіцидів, які містять стробілуріни та карбоксаміди, здатні придушити піренофороз та інші гельмінтоспоріози.

Цикл захворювання плямистістю Septoria nodorum, спричиненого Parastagonospora nodorum (змінено з Brodal et al. 2009; оригінальний малюнок H. Karlsen):

  • Перезимівля: Збудник зимує у вигляді псевдотецій та/або пікнід на рослинних рештках пшениці.
  • Первинна інфекція: Первинний інокулят може бути у формі аскоспор, що переносяться вітром і виділяються з псевдотецій, або конідій, розсіюваних бризками води з пікніду.
  • Вторинне розповсюдження: Вертикальне розповсюдження патогену відбувається шляхом поширення конідій від нижнього листкового покриву до верхнього та, зрештою, до колосових лусок.
  • Інфекція, що передається захворюванням: Якщо для посіву використовується інфіковане захворювання, зараження проростків може статися від сплячої грибниці в насінні.

Захворювання найбільш поширене в південних регіонах України. Воно трапляється на пшениці та деяких дикорослих злакових культурах. На житі та ячмені зустрічається вкрай недолік, а овес є стійким до цього патогену. протягом вегетаційного періоду збудник розповсюджується конідіями повітряно-крапельним шляхом. Гриб зимує на рослинних решітках та насінні, формуючи сумчасту стадію в псевдотеціях. Сприятливими для поширення захворювань є температура 24-27°С і відносна вологість повітря 90-98%.

Симптоми захворювання нагадують нетиповий септоріоз, через що відчуваються певні труднощі з його діагностикою. Хвороба проявляється на обох сторонах листя у вигляді дрібних поодиноких або численних овальних або округлих жовтих або світло-коричневих плям діаметром 2-5 мм. На деяких листках у центрі уражених ділянок утворюється коричнева некротична пляма діаметром 1-2 мм. З часом, плями розростаються вздовж листа, залишаються темно-коричневими від 12 до 20 мм завдовжки, іноді набуваючи ромбоподібної форми з некротичною зоною хлорозу. За кольором вони не відрізняються від плями при септоріозі, проте не помітно пікнід. Плями можуть мати вигляд смуг, займаючи третину або навіть більшу кількість листкової поверхні. Гриб також здатний уражувати колосові луски, на яких плями видовжені або штрихоподібні, розміром 2-4 х 1-2 мм.

При сильному розвитку хвороби відбувається злиття некрозів на листках, які інколи охоплюють понад половину листкової поверхні. Інфіковане листя збільшується та відмирає від верхівки в міру розростання зони утворення. Слід зазначити, що листкові пазухи рослин уражуються останніми, проте залишкова маса зменшується на 1000 зерен. Величина недобору врожаю варіюється в залежності від рівня інфекційного навантаження, фази розвитку рослин на момент початкового зараження, присутності злакових у сівозміні, тривалості сприятливих для хвороб погодних умов течії вегетації та сортових особливостей. Без застосування профілактичних заходів втрати захисту можуть стягнути від 20 до 50%.

"Аграрна Платформа" рекомендує декілька систем захисних заходів:

  • Використання сортів пшениці з підвищеною стійкістю до даного захворювання.
  • Ретельне знищення та заорювання пожнивних рослинних залишків для зменшення інфекційного фону.
  • Дотримання науково обґрунтованої сівозміни з виключенням вирощування пшениці по пшениці.
  • З огляду на агресивність поширення піренофорозу в посівах пшениці, рекомендується використовувати фунгіциди на основі діючих речовин триадимефон, карбендазим, крезоксимметил, пропіконазол, тебуконазол та флутріафол.

За більш детальною інформацією телефонуйте за номером +38(096)96 96 957, або залиште повідомлення на сайті і наш менеджер зв'яжеться з вами!

 

Інформаційне повідомлення
Посилання скопійоване в буфер обміну
(5)
(5)